Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2022 16:38 - Парижкият кореспондент на "Първи канал" Жана Агалакова върна два държавни медала, които получи от Путин.
Автор: obses Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2258 Коментари: 5 Гласове:
10

Последна промяна: 05.10.2022 20:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Г-н президент, вашето ръководство води страната към бездната, смятам вашите награди за неприемливи", пише Агалакова в ръкописна бележка, публикувана във Фейсбук.
Браво на Жана!

image

Налице е отлив на независими журналисти и опозиционни активисти от страната. В държавните телевизионни медии също има постоянен поток от оставки и протести.

На 4 март, осем дни след нахлуването в Украйна, Русия прие закони срещу дискредитирането или разпространението на "съзнателно невярна информация" за въоръжените сили. Драконовските закони, подписани от Путин, могат да наложат 15 години затвор.

Та нормалните "вярваме" на руските медии и "искаме" да сме с Русия, как да не вярваме и да не искаме! Че кой нормален човек не иска със закон да му налагат какво може и какво не може да е мнението му и наградата му за правилно виждане на нещата да е до 15 години "санаториум"?
 



Гласувай:
10



1. dobrodan - Аз ако съм, на момента звъня на Путин.
05.10.2022 17:29
Това не е ли невярна информация за въоръжените сили на Русия?

Русия разгръща ядрени океански дронове на страшния съд, докато глобалният икономически срив се задава
от: ascentions

МЯСТО КЪДЕТО МОЖЕ ДА НАУЧИТЕ ОНОВА ,КОЕТО НЕ ВИ КАЗВАТ ОТ ФАЛШ МЕДИИТЕ ВСЕ ОЩЕ ! АМЕРИКА НАПРАВИ ГРЕШКА С ГАЗОПРОВОДА. .


Дей'ва козата му крастава, деева. Тотал щета.
цитирай
2. raders - Идиотите ще я изтормозят тази Аг...
05.10.2022 19:51
Идиотите ще я изтормозят тази Агалакова. Много са се настървили и само си търсят врагове.
цитирай
3. obses - dobrodan
05.10.2022 20:00
Ами има ги и такива, като посочения. Но въпросът е, че на тях Путин няма да даде награда за обратното на това, за което на "своите" съграждани дава затвор!
цитирай
4. obses - raders
05.10.2022 20:04
Думите ти за изтормозването ме накараха да се замисля, че за разлика от поста за Марина Овсянникова (два назад), на Жана Агалакова не съм включил снимка. Та се поправих.
И двете жени си личи, че са интелигентни и образовани, не са като физиономиите на бурятите, които съставляват сигурно 90% от скакалците, налазили Украйна.
цитирай
5. obses - Руска журналистка почина, след като се самозапали пред местното представителство на вътрешното министерство в Нижни Новгород
05.10.2022 20:10
Почти на днешната дата преди 2 години!



В следобедните часове на 2 октомври главната редакторка на "Коза Прес" от Нижни Новгород Ирина Славина призова във Фейсбук: "Търсете отговорността за смъртта ми от Руската федерация." Минути по-късно 47-годишната журналистка се самозапали пред сградата на полицията. Тя издъхна начаса.

Славина е филоложка, която първоначално работи като учителка по руски език и литература, а по-късно става журналист и пише за регионални медии. През 2015 тя за трети път губи работата си, след като цензурата я принуждава да напусне местната осведомителна агенция News-NN. Убедена, че няма да се намери друга медия, която да има смелостта да я назначи, Славина сама създава независимата медийна компания "Коза Прес". Там тя работи като издател, редактор и кореспондент едновременно. "Коза Прес" се финансира от дарения и бързо се превръща в една от най-популярните медии в региона.

Преди да се самозапали Ирина Славина написва на страницата си във Фейсбук: "Винете Руската федерация за смъртта ми".

След смъртта на Ирина, руски опозиционери, сред които Дмитрий Гудков и Иля Яшин, са категорични, че тя е била подложена на натиск от държавните органи.

Дългогодишен тормоз

Текстовете на Славина са познати на целия град, представители на местната власт и на бизнеса са изпитвали страх от нейните публикации. Това казва Светлана Кузеванова, адвокатка в Центъра за защита на медийните права. През последните години срещу Славина са били водени множество съдебни дела. "Такава е съдбата на всички активни руски медии, които не пишат за цветенца и крави", подчертава Кузеванова.

Глоби са й налагани за какво ли не: 70.000 рубли (760 евро) за "незачитане на властта" по повод нейна публикация във Фейсбук относно паметна плоча за диктатора Сталин; 65.000 рубли (705 евро) заради уж неверни информации за разпространението на коронавируса в град Кстово, макар властите да бяха потвърдили въпросните случаи на зараза и още 5000 рубли (54 евро) за поддържане на връзки с "нежелана организация".

"Славина беше наказвана за всевъзможни неща. Пред входа на нейната кооперация бяха разлепвани листовки с обидно съдържание, а гумите на автомобила й бяха разрязвани. От дълги години тя живееше в ада", казва правозащитникът от Нижни Новгород Станислав Дмитриевски и добавя: "Мълчанието на повечето хора около нея я травмираше, създаваше й усещане за безсилие". Активистът е убеден, че претърсването на жилището на Славина е дало последният тласък да се самоубие.

Когато чашата преля

Шестима служители на службите за сигурност нахлуват в жилището на Славина в шест часа сутринта. Те веднага й взимат телефона, за да не може да се обади на адвоката си. Търсени са били брошури, листовки и други улики за сътрудничеството на журналистката с организацията "Открита Русия", създадена от Михаил Ходорковски. Само че такива не са намерени. "Открита Русия" бе обявена от властите за "нежелана организация" през 2017 година. Сътрудничеството с такива организации е забранено и се наказва дори със затвор. "Славина нямаше нищо общо с нашата организация", казва ръководителят на "Открита Русия" Андрей Пивоваров.

"Това беше навярно най-важната й мисия"

"Самоубийството на Славина е преди всичко политически жест и опитът да се обърне внимание на пробелмите, за които тя пишеше и говореше", казва и политикът от опозицията Алексей Садомовский и добавя: "Ирина Славина беше много честен и добър човек. Тя целеше само едно - да подобри положението в нейния град и нейната страна. Тя искаше да разпространява истината - това беше навярно най-важната й мисия".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: obses
Категория: Лични дневници
Прочетен: 498857
Постинги: 320
Коментари: 906
Гласове: 1670
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031