Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2022 23:45 - Особености и сходство на украинския фашизъм с германския нацизъм и хитлеризма
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1555 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 02.12.2022 09:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Украинският фашизъм се нарича смешната форма на радикалния германски нацизъм

Украинският т.нар. фашо-нацизъм като своеобразно и по своему уникално явление се превърна в държавно- и националнотворческа идеология на Киев за една измислена страна, която няма друга история освен 3 год. колаборационизъм с хитлеристите, без обединяващ език (укродиалекта се говори само от едно малцинство там), а името е на територия „у края“ на нещо по-голямо. A Западът им втълпи, че не са руснаци и ги подкрепи да създадат нещо като антирусия. И понеже нямат друга история освен колаборационизmъм с германските нацисти ВСВ, сътвориха днес театрална държава с фашистки декори и реквизити, в основата на която стои омразара към всичко руско.
На 30 ноември се навършиха 9 години от деня, в който тази идеология започна ясно да придобива сегашните си черти. Историкът и политологът Ростислав Ишенко разсъждава какво е това, как и защо се е появило в тази новосъздала се славянска страна.


image
Факелно шествие на украински бандерофашисти в Киев

Бивши съветски хора, не твърде обременени с познания по история дори като част от училищен курс, след като промениха единодушието си с необуздана свобода на словото, бяха изненадани да разберат, че нацизмът и фашизмът не са съвсем едно и също нещо (въпреки че имат една и съща същност). Тогава някои от тях емпирично установиха, че дори нацизмите са различни и с радост споделят това знание в социалните мрежи с всеки, важно питайки: „Какво имате предвид под „фашизъм“? Фашизъм имаше само в Италия с Мусолини".

image
Един от безбройноте митинги на укронацисти

Те не знаят, че практически всички политически идеологически движения не само се различават в различните региони, но дори в една държава може да има няколко партии, които тълкуват едни и същи идеологически постулати по различен начин.

image


Например в Русия сега има няколко комунистически партии, само официални, но има и неофициални кръгове и групи. Ако обаче се издигнем на следващото ниво на обобщаване на левите движения, обръщайки се към марксизма като основна лява идеология на нашето време, то освен стандартните комунисти, към които у нас са свикнали да причисляват предимно ленинци и сталинисти, ще бъде възможно да се намерят много просто социалисти, социалдемократи, социаллиберали, радикални социалисти, троцкисти, маоисти, полпотисти, чухчеисти, чегеваристи и други за всеки вкус и цвят.

Същото се отнася и за либералите, които могат да бъдат леви и десни, радикални и умерени, националисти и глобалисти, дори могат да бъдат либералдемократи (и не само в Русия). Дори консерваторите и монархистите се делят на безкраен брой видове и подвидове.

Какво да кажем за нацистите, които изграждат идеологията си върху лозунга "кръв и почва", което означава, че трябва да се различават един от друг, тъй като различните народи се различават един от друг.

Ако международният марксизъм има безкраен брой национални (руски, френски, китайски, немски и други) версии, то нацизмът, който се основава на идеята за фундаментална разлика между собствената нация и всички останали, трябва да бъде още по-изключително специфичен във всяка отделна държава.

Ние сме свикнали да сравняваме украинския нацизъм с немския нацизъм, както защото нашите предци е трябвало да се изправят срещу германския нацизъм в най-ужасната война в историята на човечеството, така и защото украинските нацисти са сътрудничили на германските нацисти в тази война.

Разликите между тези два нацизма са очевидни. Украинският се нарича смешна форма на германския нацизъм, очевидното му епигонство се подчертава по всякакъв начин (украинските нацисти не можаха да предложат нищо свое нито на ниво идеи, нито на ниво символика, те все още развяват знамената на смачкания Райх и се рисуват със свастики, руни и немски орли).

Дори бих казал, че ако германският нацизъм се позиционира като движение на ubermenschen, които вярват в своята изключителност и са готови да отнемат със сила от останалия свят това, което смятат за свое по право, то украинският нацизъм е движение на untermenschen, които постоянно си търсят господар и му се оплакват от зли съседи и зла съдба, която ги е лишила от всички възможни облаги, молят за помощ и също молят да накаже нарушителите им. Украинският нацизъм е тъжен, хленчещ и жесток.

Германският нацизъм получава психопатичен характер от Хитлер, екстраполирайки собствените си черти върху цялото движение. Останалите лидери дори на хитлеристката (най-радикалната) група също бяха жестоки, уверени в своето расово превъзходство и в по-голямата си част бяха антисемити, но те бяха прагматици, а не психопати.

Но антисемитизмът по това време е обща характеристика на почти всички европейски общества, а основните антисемити са поляците и румънците. Ако германците унищожаваха евреите методично, но безпристрастно, защото бяха свикнали на ред и подчинение и такава заповед идваше отгоре, то поляците и румънците го правеха с вдъхновение, инициатива и ентусиазъм.

Не е обичайно да се говори за полския предвоенен нацизъм, тъй като Полша, по волята на съдбата и самочувствието на националния елит, случайно стана жертва на Райха, с който преди това заедно и в накрая (това е иронията на съдбата) беше сред победителите във войната, която се разглеждаше във Варшава като съвместна полско-германска кампания срещу СССР.

Неслучайно Хитлер високо цени полския диктатор Пилсудски, който е един от първите, които протегнаха ръка на Райха, сключвайки през януари 1934 г. т. нар. пакт Пилсудски-Хитлер.

За разлика от пакта на четирите сили (Великобритания, Франция, Италия, Германия), подписан по инициатива на Мусолини през юли 1933 г., чиято задача е да си сътрудничат в Обществото на народите за предотвратяване на военни конфликти, пактът Пилсудски-Хитлер, във форма, представляваща декларация за неизползване на сила в двустранните отношения, всъщност беше насочена срещу Чехословакия (чието разделяне се състоя с участието на Полша през 1938 г.), а след това и срещу СССР.

Както беше казано, в тази война поляците случайно се озоваха на грешната страна, на която планираха, което обаче не попречи на полското "лондонско" правителство в изгнание да гради всякакви интриги срещу СССР толкова ревностно, че понякога те дразнеха дори Чърчил, който трудно може да се отнесе към броя на хората, които симпатизираха на СССР.

И така, вече полският предвоенен нацизъм се различава от германския нацизъм по това, че германският нацизъм е реваншистка реакция на индустриална сила, която е победена във войната и е потопена в продължителна икономическа криза, в резултат на което широки слоеве от градското население са били лумпенизиран.

Именно на лумпенизираната градска класа, включително образованите университетски слоеве (Гьобелс, Шеленберг, Хес, Гьоринг, Розенберг), нацистите първоначално разчитаха (припомням, че NSDAP се роди от интелектуалното мистично-националистическо „Общество Туле“ и левичарско-националистическата „Германска работническа партия“).

Едва по-късно дребните търговци и бюргери масово навлязоха в нея, като винаги се опитваха да „бъдат като всички“, което означава, че се ръководят от успешни политически сили.

Германският нацизъм създаде същия „мрачен немски гений“ като Фауст на Гьоте, Хитлер само ръководи и адаптира вече готовото движение за себе си.

Полша беше земеделска страна. Следователно полският нацизъм е спонтанно народно движение. Следователно еврейските погроми и изгонването на евреите от Полша продължават след войната и победата още по-успешно, отколкото преди и по време на войната.

Поляците са единствените европейци, които успяха да изградят монолитна, моноетническа и монорелигиозна държава, измествайки всички, които не можаха да бъдат асимилирани, и асимилирайки всички, които не бяха.

Полският селянин обаче е относително проспериращ и следователно полският нацизъм е относително цивилизован и се опитва да се преструва, че уважава приличието. Но на Балканите се окопа втора Полша - Румъния. Политиката на Букурещ след провъзгласяването на независимото кралство демонстрира не по-малко от великодържавните амбиции на Полша, с много по-малък потенциал.

Разположени на кръстопътя на цивилизации, постоянно подложени на турски, унгарски, полски, литовски, татарски нашествия (дори казаците на Хмелницки ги нападат), княжествата на Молдова и Влахия водят мизерно просешко съществуване от 15 век, бидейки постоянно опустошавана земеделска периферия на Европа.

Техният елит в най-добрия случай знаеше само как да се бие (в най-лошия - не знаеше как, отдавайки се на интриги в малките градове и предавайки се един друг и своите управници), докато хората караха толкова мизерно съществуване, че беше невъзможно да ги плашат с обикновена смърт, това се възприемаше като избавление. Затова „великите” молдовски (Стефан Велики) и влашки (Влад Дракула) владетели, за да дисциплинират населението, използвали напълно зверски екзекуции и наказания, от които набиването на кол било може би най-лекото.

След като Румъния става независимо кралство под управлението на германската династия в края на 19 век, върхът на нейния елит донякъде (външно) се европеизира, но мрачната селска маса, която съставлява основното население на страната, не се различаваше много от своите предци по отношение на стандарта на живот и развитие.

Например германският фелдмаршал Ерих фон Манщайн, описвайки реда в румънската армия (румънските формирования са под командването на Манщайн от септември 1941 г. до март 1944 г.), обръща внимание на факта, че за разлика от германската армия, където офицери и войниците се хранят от един котел, румънските офицери получават много по-добра храна от своите подчинени.

Когато румънските части попадат под германска команда (а всеки има право на една и съща дажба), войниците не получават шоколад, защото офицерите смятат, че подчинените им са твърде груби, за да го оценят. Той заявява пълното отчуждение на офицерите от войниците, неестествено за германската армия. Всъщност румънският елит се чувстваше повече като европейци, отколкото като румънци.

Но когато в Румъния легионерите от нацистката „Желязна гвардия“ на Хория Сима се разбунтуваха на 21 януари 1941 г. (победени от Антонеску на 23 януари), те демонстрираха масова немотивирана жестокост.

Например, беше записан случай, когато по време на еврейския погром, който беляза бунтовниците, легионерите караха евреите в кланицата, окачваха ги на куки за трупове и ги коляха като касапи, които колят трупове.

Масовите зверства са придружени от убийството на враговете на „Желязната гвардия“ от средите на интелигенцията и политиците. Нещо повече, за по-малко от половин година на власт, между свалянето на крал Карол II (през септември 1940 г.) и неуспешния бунт на Желязната гвардия (в края на януари 1941 г.), румънските нацисти демонстрират същата немотивирана жестокост , като не просто убиваха опонентите си в затворите и по улиците на градовете, но първо жестоко ги измъчваха и се опитваха да направят смъртта възможно най-болезнена.

Действията на съвременните украински нацисти са напълно сравними не със студената и рационална жестокост на германците, които убиваха масово по заповед, но не се опитваха (с изключение на отделни психопати) да доставят ненужни страдания на своите жертви, а с мрачния, немотивиран садизъм на румънския селски нацизъм. Украинските нацисти се стремят не да убиват, а да измъчват жестоко, унижавайки жертвите си по пътя.

Всичко ще си дойде на мястото, ако си спомним, че украинският нацизъм идва от Галиция, където все още има места, в сравнение с които най-бедната дупка в Румъния е Хайделбергският университет.

Това е една още по-унизена и обедняла селска дупка в покрайнините на Европа, напълно лишена от собствен елит (дори такъв, какъвто беше в Румъния). По време на шестстотин години чуждестранно (най-вече полско, но понякога и литовско, унгарско, австрийско господство) владичество местният елит стана католик и беше асимилиран от поляците.

Православната религия, която ги обединяваше с останалата част от Рус / Русия, им беше отнета, заменена с униатство. Характеристиките на терена и управлението доведоха до появата на голям брой малки (по същество племенни) общности, които се конкурират помежду си за земя и се мразят.

Животът и битът на местното население векове наред не е бил поне не по-добър от този в Дунавските княжества, а дори и по-лош. Наоколо има само непознати. Руснаците, които са общи по кръв и култура, са далеч, освен това са православни, а местните жители са униати. Унгарци, поляци, австрийци са не само чужденци, но и потисници.

Разнородните родови общности не могат да се обединят срещу общ враг – племенното съзнание не го позволява. Животът е толкова труден, че смъртта изглежда като избавление. Следователно смъртта не може да бъде наказание – наказанието е ужасна, мъчителна смърт.

Оттук и мъчителската изобретателност на бандеровците. Мъките на жертвата трябва да бъдат удължени колкото е възможно повече, тъй като обикновеното убийство се смяташе едва ли не за поощрение.

Векове наред тези хора се мразеха един друг и целия свят, векове наред мечтаеха да станат господари, за да измъчват крепостните си така, както те измъчваха тях. Това се превръща в галичанската национална идея - същността на украинския нацизъм, който именно имигрантите от Галиция разпространяват в Централна и Източна Украйна.

Галичанските момчета и момичета, които масово се втурнаха към Киев след обявяването на независимостта, бяха искрено озадачени защо столицата на независима Украйна е рускоезичен град. Те постоянно се оплакваха публично, че се чувстват второ качество в столицата си, защото говорят галичанския суржик, а местните общуват на книжовен руски.

Когато властта беше в техните ръце, в съответствие с националния манталитет, те се опитаха да отмъстят, безсмислено принуждавайки своите руски съграждани да изоставят родния си език. Когато разбраха, че нито агитация, нито умерен натиск могат да постигнат бърза галицизация на Украйна, те решиха, че е по-добре да убият всички несъгласни и да унищожат икономическата им база, дори ако това ще доведе до деградация на украинската държава.

Украинската ССР и Украйна, която я наследи, бяха индустриални държави, изградени върху градска руска култура, чужда на галичаните. Според тях това не е истинската Украйна.

Заводи и фабрики, училища и болници, театри, музеи и библиотеки - всичко това беше плод на "русификацията". Трябваше да бъде унищожено, за да се озоват те в удобния свят на калното село, познато от детството, където пощата пристига на всеки три години и животът, както преди три до пет века, се основава на натурално земеделие.

Те най-накрая станаха господари, доминираща нация и започнаха да формират държавата за себе си. Така вместо държава получихме ферма, обитавана от жестоки фанатици.

Те дори не разбират, че държавата е тази, която осигурява жизнеспособността на фермата, че ако цялата държава се превърне във ферма, тя ще загине. Чувстваха се като второкласни хора твърде дълго, мечтаеха за отмъщение твърде дълго.

Те искат да получат всичко още сега, считат се за право да унищожат всичко, което им пречи, и го правят така, както техните предци са свикнали да правят от векове: това е възможно най-болезнено за жертвата, защото според тях, обикновената смърт не е наказание, а избавление.

Следователно украинските бежанци в Европа се държат съответно. Ние казваме, че са като диваци, но не са като, те са диваци. И това не е обида, а констатация на факт.

Спомнете си как първите срещи между индианци и колонисти възникнаха просто защото индианците, на тяхното ниво на развитие, бяха свикнали да смятат всяко живо същество, което се разхожда сред природата, като законна плячка за лов.

Институцията на частната собственост, особено за добитъка, не беше развита сред тях и те просто не разбираха защо е невъзможно да се лови прасе, крава или пиле от колонизатор. Колонистите, които не разбираха индианците, се възмущаваха от „арогантността на крадливите диваци“.

Украинските нацисти са такива „индианци“, само уверени, че са носители на най-великата култура и се опитват да споделят своите „постижения“ с целия свят. Тези, които пречат на украинския нацистки "прогрес", те наказват както могат. Ето защо те се учудват, когато към тях летят ракетни послания на непонятна за тях висша цивилизация, питайки трогателно: „Ами ние?“

Вярно, те носят праисторически „прогрес“ на масите и заблудените маси, вместо да се радват, отвръщат.

Защото Украйна не може да съществува, защото фермата не може да победи цивилизацията. Ако по някакво чудо фермата спечели (например поради деградацията на цивилизацията), тогава тя умира след цивилизацията, защото не е най-важната й реликтова част.

Всеки нацизъм е път назад към мита за златния век, уж загубен от нашите далечни предци. Следователно всеки нацизъм води до деградация. Но ако германският нацизъм – нацизмът на градската цивилизация – деградира бавно, спирайки духовното развитие, но не унищожавайки наличните технически постижения, тогава селският нацизъм на изостаналите региони деградира моментално, унищожавайки градската цивилизация, за да създаде глобална ферма, точно както номадите унищожиха градовете и засипаха каналите, за да получат пасища за своя добитък.

Ако украинските нацисти бъдат разбрани и започне да отдава дължимото на нарцисизма им, тогава то един чужденец може не само да живее сред тях, но дори да стане нещо като галисийски молфар (магьосник/магьосник/културен герой). Саакашвили например успя за кратко време (после конкурентите му го погълнаха).

Като цяло Миклухо-Маклай е живял и е бил уважаван дори сред човекоядците. Но ако не обичате екстремните спортове и не сте фанатичен етнограф, то колкото по-далеч сте от местообитанията на носителите на украинската идея, толкова по-здрав ще бъдете.

Украинските нацисти искаха да извършат украинизация на Украйна, дори по някакъв начин да я европеизират, но резултатът беше румънизация и то един вид крива. Сегашните румънци, въпреки че правят пари от Дракула, не искат да се върнат към неговата епоха.

От сегашните расово правилни украинци всеки мечтае да стане Дракула. Дори Хитлер не беше Дракула. Този германец написа някаква книга, изнесе няколко речи, опита се да постави някаква интелектуална основа под своите канибалски идеи. Независимо дали е владетелят на Влашко Влад Цепеш - несъзнателният гражданин се поставя на кол и няма проблем. Съвършено по галичански, по украински и по нацисткому. Бандера би одобрил. 



Гласувай:
10



1. missana - Много подробен и интересен материал. Поздравление, Ив!
02.12.2022 00:39
По принцип всички изми си приличат.
цитирай
2. radostinalassa - Така си е ..
02.12.2022 16:17
Всички те са форми на опити на еверите да осъществят целите си. Но доколкото те са на по - ниско еволюционно ниво едва ли ще се получи.
цитирай
3. morskipesni - Поне половината от тия напомпени дебили
02.12.2022 18:26
са вече разфасовани и втасали. Ленин и Сталин биха одобрили- като няма алтернатива за мир, то скотобойна.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822680
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16458
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031