Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2023 16:52 - Как България тайно спаси Украйна
Автор: obses Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3928 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 18.01.2023 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През пролетта на миналата година украинската армия изпитваше отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски тип, необходими за борбата с руснаците.

Спасението дойде от неочаквана страна - България.

Благодарение на фрагментираната си вътрешна политика и проруските пристрастия на голяма част от елита си, в хода на инвазията София се постара да подчертае, че не въоръжава Украйна.

Според разследване на германския ежедневник "Велт", това обаче е било само димна завеса. Благодарение на ексклузивни интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български министър-председател Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, "Велт" състави картина за това как България е влязла в ролята на посредник и е използвала посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от боевете миналата година.

Докато Петков, който беше министър-председател на България в началото на войната и се опитваше да насочи страната в по-западна, пронатовска траектория, трябваше да се бори със силния отпор на прокремълските политици, включително сред коалиционните му партньори - социалистите, които са наследници на старата комунистическа партия. Той дори трябваше да уволни собствения си министър на отбраната за това, че е изказал мнение, близко до руското за войната. Поне публично Петков се опитваше да омаловажи идеята, че България - въпреки значителните запаси от оръжия от съветската епоха - ще се намеси и ще въоръжи Украйна.

Предвид тази чувствителност, официалната позиция на България по отношение на войната я поставя в една и съща ситуация с Унгария на Виктор Орбан - твърде политически обвързана с Москва, за да може да се справи.

Но Петков и Василев, сега опозиционни политици, които търсят път към властта на очакваните предстоящи избори, нарушиха мълчанието си относно истинския мащаб на ролята на България през миналата пролет.

Докато Социалистическата партия в София наричаше българските оръжейни доставки за украинските сили "червена линия", служителите на Петков избягваха сделките между правителствата и използваха посреднически компании в България и чужбина, за да отворят маршрути за доставки по въздух и земя през Румъния, Унгария и Полша.

"По наши изчисления около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идват от България", каза Петков пред WELT.

Също толкова важно е, че дизелът, който България доставя на Украйна, е преработен от руски суров петрол в черноморска рафинерия, която принадлежи на руската компания Лукойл. "България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите й", каза пред "Велт" бившият финансов министър Асен Василев.

Правителството в Киев потвърди тази версия на събитията. През април миналата година Кулеба заяви пред "Велт", че страната му е била застрашена от изчерпване на боеприпасите. "Знаехме, че в българските складове има големи количества от необходимите боеприпаси, затова президентът Зеленски ме изпрати да набавя необходимите материали", каза Кулеба.




Гласувай:
10



1. obses - Продължение:
18.01.2023 16:53
"Ето какво направиха руснаците в България след Втората световна война, те убиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници", каза Василев. Той също призова за незабавни решения, а участниците в срещата потвърдиха пред "Велт", че българският министър е преобърнал настроението на събралите се делегати.

Два дни по-късно Брюксел приложи тези мерки. В средите на ЕС те бяха наречени "българското предложение".

На 19 април, малко преди посещението на Петков в Киев, украинският външен министър Кулеба пътува до София, когато започва нова и несигурна фаза на войната. Украинците бяха изтласкали нашествениците от по-широката киевска област и от север, но много западни оръжия все още не бяха доставени. Сраженията са били толкова интензивни, казва днес Кулеба, че Украйна спешно се е нуждаела от попълване на запасите си, особено на боеприпасите съветско производство. Зеленски смята, че Кулеба може да осигури военна помощ по време на мисията си в София.

Сега Петков казва, че неговото правителство е разрешило на посредниците да изнасят не директно за Украйна, а на посреднически фирми в чужбина.

"Нашата частна военна индустрия произвеждаше на пълни обороти", казва Петков. Кадри от април са документирали товарни самолети, "натоварени догоре" с оръжия, които летят между България и Полша. Това, което се знае, е, че полското летище Жешув, на 70 км от украинската граница и строго охранявано от НАТО, е основен пункт за доставка. "Уверихме се, че сухопътният маршрут през Румъния и Унгария също е отворен за камиони", каза Петков.

Кулеба потвърди тези доставки. Той подчерта, че не става въпрос за предоставяне на военна помощ от страна на българското правителство директно на Украйна, "а по-скоро за предоставяне на възможност на украински компании и компании от страни от НАТО да закупят необходимото от български доставчици".

Според информацията, предоставена на "Велт, САЩ и Великобритания са платили за доставките.

ТАКА ЧЕ РУСИЯ ДА ГО ДУХА И СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ В ЛИЦЕТО НА ТОГАВАШНОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО!
цитирай
2. obses - За малко да забравя :):)
18.01.2023 17:05
Понеже в предния пост малко съм объркал щрихите и броя им, та е останал само един и да не правя за него втора част го давам в този коментар:

Щрих девети: Пропаганда, цензура и протести

През 2022 г. руските власти окончателно забраняват свободата на словото.

В Русия са приети нови репресивни закони. Например на чуждестранните агенти беше забранено да се занимават с образователни дейности, да организират публични събития, да разпространяват информация сред непълнолетни, а книгите, написани от чуждестранни агенти, вече трябва да се продават в непрозрачни опаковки.

В първия ден на войната Роскомнадзор забрани на медиите да използват информация за войната, която не е получена от руското Министерство на отбраната. В резултат на това всички независими издания, които решиха да отразяват войната в Украйна без цензура, бяха блокирани. До август повече от 500 журналисти са напуснали Русия.

Основният източник на информация, достъпен за руснаците без VPN, остават държавните и квазидържавните пропагандни медии. С избухването на войната те достигнаха ново ниво, например Антон Красовски от телевизионния канал RT заяви на 20 октомври в ефир, че украинските деца, които вярват, че Русия е окупирала Украйна, "не трябва да съществуват изобщо" и трябва да бъдат "удавени" и "изгорени живи". Главният редактор на канала Маргарита Симонян го отхвърля, въпреки че също призовава за убийство на украинци и заплашва света с Трета световна война и ядрен удар.

Пропагандата действа не само чрез медиите. От 1 септември 2022 г. в руските училища е въведен допълнителен седмичен час - "Разговори за важните неща". Учителите трябва да разказват на учениците, че войната на Русия срещу Украйна е пример за истинска любов към страната и руския народ, че руските военни са герои и че истинският патриот винаги трябва да е готов да умре за щастието на родината си.

От началото на войната на антивоенни митинги са задържани близо 20 000 души.
цитирай
3. putleresatana - Да, Кирчо и Кокорчо са големи мръ...
18.01.2023 21:41
Да, Кирчо и Кокорчо са големи мръсници, но с помощта си за Украйна заслужават възхищение.
цитирай
4. dobrodan - Дори камикадзетата
18.01.2023 22:27
не са руски патент.
Силно се надявам Негово Путинство съвсем скоро да даде личен пример как в еуфория се умира за родината.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: obses
Категория: Лични дневници
Прочетен: 513934
Постинги: 324
Коментари: 914
Гласове: 1697
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930