Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2023 17:27 - Плашат затворници с нови наказателни дела заради отказа им да се включат във войната в Украйна
Автор: obses Категория: Лични дневници   
Прочетен: 456 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 08.02.2023 17:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Осъдените в руските затвори са заплашени с нови наказателни дела заради отказа им да се бият в Украйна като част от ЧВК "Вагнер", съобщава "Агентство" в телеграм канала си с позоваване на адвокати и активист по правата на човека.

"Пристигат оперативни работници от Министерството на вътрешните работи или ФСБ и заплашват да изровят стари дела отпреди 10-20 г., за които давността вече е изтекла, заплашват да започнат съдебни дела срещу онези, които отказват да отидат на война", казва адвокат Яна Хелмел.

По думите й новата тактика се прилага при осъдените в колониите в Самарска и Ростовска област, Краснодарския край и районите на Северен Кавказ. Там се носят слухове за тежки загуби сред осъдените, които са се включили във войната, така че желаещите да се бият драстично намалели.

Правозащитничката Оксана Асауленко говори за натиска върху затворниците в колониите в Пермския регион. Майката на един от осъдените разказва, че синът ѝ, на когото оставали пет месеца до края на изтърпяване на присъдата, бил принуждаван да се запише като доброволец.

Агенцията съобщава, че се правят и опити да се принудят арестуваните в следствените арести да отидат на война, като се обещава приключване на наказателните дела. Адвокатите твърдят, че това се случва в СИЗО-1 в Самара и СИЗО-5 в Москва.

Набирането на затворници започна миналото лято от частната армия на Евгений Пригожин "Вагнер". Готвача на Путин им обещаваше помилване и свобода в замяна на шест месеца като наемници. От началото на януари 2023 г. Пригожин започва да се среща със затворниците, които "изпълнили договора" и получили помилване. На 6 януари Mediazona пише, че вербовчиците на "Вагнер" са започнали втори кръг от посещения в колониите.

През януари говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че около 50 000 бойци са били изпратени в Украйна от ЧВК "Вагнер", като 40 000 от тях са били убити, ранени, предали се или дезертирали.



Гласувай:
9



1. vencivaleri1951 - Прегледах по диагонала закона за изтърпяване на наказанията и закона за отбраната
08.02.2023 19:41
В закона за изтърпяване на наказанията , никъде не видях че е нарушение предлагането на каквато и да е работа на лишен от свобода. Напротив препоръчва се и се поощряват затворниците да работят , като се намалява срока на наказанието им. Няма изведена пред скоба забрана за каквито и да е дейности
Тоест предложението за военна служба не е закононепослушно

В закона за националната отбрана не намерих никаква забрана лишени от свобода
да всъпват в редовете на БНА. Не фигурират и всред лицата , които не понадлежат на мобилизация
В Българската армия доколкото знам няма практика със затворници да попълват личния състав-нито в мирно време, нито във военно.
В много страни обаче това е редовна практика. Знаем много добре за тъй наречените щрафники и при германците и при руснаците при ВСВ. Имаше и филм на янките по действителен случай . Американски военен сформира подлазделение от осъдени на смърт и с тези смъртници взривяват завотд за тежка вода на германците в Норвегия.
Коректно е да се попита дали ЧВК Вагнер има право да ползва този контингент с пряко договаряне-най малкото защото тя не е руска структура-до колкото знам регистрирана е в Аржентина
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: obses
Категория: Лични дневници
Прочетен: 513975
Постинги: 324
Коментари: 914
Гласове: 1697
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930